Novox
 

FAQ

Elektrische scooters

 • Wat is het voordeel van een elektrische scooter?

  In stilte genieten van uw rit en gewoon met uw medepassagier kunnen praten, nooit meer tanken en zonder het milieu te belasten toch grotere afstanden afleggen. Een elektrische scooter rijdt op een door een accu aangedreven motor. Deze accu wordt opgeladen via netstroom. Dat betekent dat u geen brandstofkosten heeft. Zonder brandstof heeft u ook geen uitlaatgassen. Een elektrische scooter is dus erg milieuvriendelijk en ook heeft u geen last van de stank van benzine of uitlaatgassen. De onderhoudskosten van een elektrische scooter zijn daarnaast lager dan die van een gewone scooter.

 • Wat is het verschil tussen een gesloten loodzuur accu en een lithium accu?

  Bij een aantal van de modellen elektrische scooters kunt u kiezen tussen een gesloten loodzuur accu en een lithium accu. Een lithium accu is in verhouding veel minder zwaar en heeft bij gelijk gewicht aanzienlijk meer capaciteit dan een gesloten loodzuur accu. Nadeel is echter dat de lithium accu's vele maken duurder zijn dan de gesloten loodzuur accu's.

 • Hoe lang gaat een volle accu mee van een elektrische scooter?

  De actieradius van de accu hangt sterk af van het gebruik en van de omstandigheden.
  Zowel uw eigen gewicht, de ondergrond en de weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de accu de ene keer langer meegaat dan de andere keer. Per elektrische scooter wordt aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is. De 25 km/u scooters hebben eenzelfde accu als de 45 km/u scooters. Logischerwijs kunt u met een 45 km/u elektrische scooter met een volle accu minder ver rijden dan met een 25 km/u scooter.

 • Hoe en waar kan ik een accu opladen?

  U laadt de accu van uw elektrische scooter op door de acculader in de scooter te steken en deze aan een regulier stopcontact aan te sluiten.

 • Hoe en waar kan ik de accu opladen?

  De accu kunt u bij elk willekeurig stopcontact opladen. Bij veel fietsen kan de accu zelfs van de fiets gehaald worden, zodat u niet de gehele fiets aan het stopcontact hoeft aan te sluiten.

 • Hoe dien ik met de accu om te gaan?

  Accu's verliezen ook wanneer zij niet gebruikt worden na verloop van tijd wat energie. Daarom is het verstandig de accu van uw elektrische scooter regelmatig even op te laden. Voor de levensduur en maximale capaciteit van de accu is het van belang om de accu altijd volledig gevuld te bewaren. Bij lage temperaturen neemt de opname en afgifte van stroom af. U kunt de accu daarom het beste bij kamertemperatuur bewaren en houdt u er rekening mee dat de actieradius bij lage temperaturen lager is.

 • Wat gebeurt er wanneer de accu leeg is?

  Ook zonder accu kunt u fietsen op onze elektrische fietsen. Echter de trapondersteuning valt weg.

 • Hoeveel kost het om de scooter op te laden?

  De aandrijving van de elektrische scooter is zeer effectief. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een naafmotor, die direct is aangesloten op het achterwiel. De elektrische scooter is zeer goedkoop in verbruik en gebruik, de kosten voor eenmalig volledig opladen zijn ongeveer €0,20. Een elektrische scooter is daarmee ongeveer 15 keer goedkoper in gebruik dan een scooter die rijdt op brandstof.

 • Hoe dien ik met de accu om te gaan?

  Accu's verliezen ook wanneer zij niet gebruikt worden na verloop van tijd wat energie. Daarom is het verstandig de accu regelmatig even op te laden. Voor de levensduur en maximale capaciteit van de accu is het van belang om de accu altijd volledig gevuld te bewaren. Bij lage temperaturen neemt de opname en afgifte van stroom af. U kunt de accu daarom het beste bij kamertemperatuur bewaren en houdt u er rekening mee dat de actieradius bij lage temperaturen lager is.

 • Hoe snel rijdt een elektrische scooter?

  Wat betreft de snelheid kunt u bij de elektrische scooters van Novox kiezen uit twee snelheden. Er zijn modellen die 25 km/u gaan en er zijn modellen die 45 km/u behalen. Ook hebben wij modellen met een snelheid van 75 km/u. Deze vallen dan in de lichte motorfiets klasse (L3e).

 • Heeft een elektrische scooter een kenteken of nummerplaat?

  Ja een elektrische scooter is door de RDW goedgekeurd en in heel Europa toelaatbaar op de openbare weg. Bij een 25 km/u elektrische scooter hoort een blauw kenteken en bij een 45 km/u model een gele.

 • Is het verplicht een helm te dragen op een elektrische scooter?

  Op een elektrische scooter met een blauw kenteken hoeft u geen helm te dragen. Heeft uw elektrische scooter een geel kenteken en gaat hij 45 km/u dan is dit wel verplicht. Deze regels gelden in Nederland en wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor afwijkende regelgeving.

 • Heb je voor het besturen van een elektrische scooter een rijbewijs nodig?

  Ja, bij het besturen van een elektrische scooter is het hebben van een rijbewijs AM verplicht. Om dit rijbewijs te kunnen halen, dient u minimaal 16 jaar oud te zijn. Als u in het bezit bent van een rijbewijs A of B bent u ook bevoegd om een elektrische scooter te rijden en hoeft u geen apart rijbewijs AM te halen. Een bromfietscertificaat is geldig tot uiterlijk 1 oktober 2009. Voor deze datum moet dit certificaat zijn omgewisseld voor een rijbewijs AM.

 • Rijdt een elektrische scooter anders dan een scooter die rijdt op brandstof?

  Een elektrische scooter rijdt lekkerder dan een scooter die rijdt op brandstof. Dit komt doordat accu's meer kracht afgeven in een korte tijd dan benzinemotoren. Met een elektrische scooter kan na het starten dan ook direct op volle snelheid weggereden worden. Daarnaast rijdt een elektrische scooter comfortabeler doordat lawaai en stank ontbreken.

 • Heeft een elektrische scooter veel onderhoud nodig?

  Nee, doordat de elektrische scooter geen gevoelige verbrandingsmotor heeft, is er weinig onderhoud nodig. Ook de borstelloze naafmotor heeft geen onderhoud nodig. Wel dient periodiek o.a. de bandenspanning, werking van de remmen en verlichting gecontroleerd te worden. Uw Novox dealer kan het onderhoud voor u (laten) uitvoeren.

 • Hoeveel kan ik besparen door een elektrische scooter te gaan rijden?

  De besparing door te kiezen voor een elektrische scooter hangt af van uw gebruik. Als u bijvoorbeeld 5 dagen per week 40 km rijd, kost u dit ongeveer € 780,00 aan benzine. Dezelfde afstand aan stroom kost u ongeveer € 48,00. Dat komt neer op een besparing van zo'n € 732 per jaar. De kosten voor het vervangen van uw accu valt weg tegen de kosten van het onderhouden van een verbrandingsmotor.

Elektrische fietsen

 • Wat is het voordeel van een elektrische fiets?

  Een elektrische fiets heeft trapondersteuning. Het voordeel hiervan is dat het fietsen minder zwaar wordt; met minder inspanning bereikt u hogere snelheden en fietst u grotere afstanden. Dit is niet alleen prettig voor mensen die gewoonlijk moeite hebben met fietsen, ook voor mensen die fris op hun werk willen aankomen of voor mensen die zware boodschappen op de fiets vervoeren werkt dit uitstekend. Omdat dit alles met een accu wordt gegenereerd, is een elektrische fiets niet milieubelastend.

 • Hoe werkt een elektrische fiets?

  De trapondersteuning van een elektrische fiets wordt geactiveerd door een motor, welke door een accu wordt gevoed. Deze accu kunt u eenvoudig aan het netstroom aansluiten om op te laden. De mate waarin de motor ondersteunt kunt u zelf bepalen, een elektrische fiets kan ook zonder trapondersteuning gebruikt worden. Het is echter niet mogelijk om op enkel de kracht van de accu vooruit te komen, u dient altijd zelf mee te trappen.

 • Hoe lang gaat een volle accu mee van een elektrische fiets?

  De actieradius van de accu hangt sterk af van het gebruik en van de omstandigheden. Zowel uw eigen gewicht en krachtinspanningen als bijvoorbeeld de gekozen versnelling, de ondergrond en de weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de accu de ene keer langer meegaat dan de andere keer. Per fiets wordt aangegeven wat de maximale actieradius bij een volle accu is.

 • Hoeveel kost het om de fiets op te laden?

  Om de accu van uw elektrische fiets volledig op te laden bent u ongeveer € 0,05 kwijt aan elektriciteit.

 • Tot welke snelheid ondersteunen elektrische fietsen?

  De trapondersteuning van uw elektrische fiets biedt een ondersetuning t/m 25 km/u. Deze snelheid is wettelijk vastgelegd.

Overige vragen

::::[ MIJN NOVOX ]::::